اثر محلولپاشی و مصرف خاکی منابع مختلف آهن بر رشد، جذب و انتقال آهن |
آهن در خاک
آهن در گیاه
کمبود آهن
سبز زردی (کلروز) آهن به صورت زرد شدن برگهای جوان ظاهر می شود که ناشی از اشکال در ساخت کلروفیل در کلروپلاست میباشد که در شرایط کمبود آهن و یا میزان کم آهن در گیاه به وقوع میپیوندد (لوسنا، 2000).
شواهد زیادی در دست است که کمبود عناصر کم مصرف از جمله آهن در خاکهای آهکی مناطق خشک و نیمهخشک وجود دارد که رشد، عملکرد و کیفیت گیاه را محدود میسازد (عیسی و همکاران، 2011). پ هاش بهینه برای رشد مناسب و دریافت بهینه آهن بین 5/5 تا 5/6 گزارش شده است. بنابراین پ هاش بالاتر از 7 می تواند منجر به کمبود آهن شود (کورکاک، 1987). اگر چه کمبود آهن می تواند به دلیل پ- هاش نامناسب خاک رخ دهد ولی عوامل دیگری نیز ممکن است دلیل اصلی یا فرعی بروز سبز زردی باشند. مهمترین این عوامل شامل مقادیر کم کانیهای حاوی آهن در خاک، وجود کربنات کلسیم در خاک، وجود بیش از حد بیکربنات در خاک یا در آب آبیاری، وجود فسفات زیاد در خاک، غلظت زیاد برخی فلزات سنگین در خاک، دمای کم یا زیاد، شدت نور زیاد، عدم تعادل مناسب در نسبت کاتیونها در محلول خاک، تهویه ضعیف خاک، کمبود مواد آلی یا وجود مواد آلی خاص افزوده شده به خاک، ویروسها، آسیب رسیدن به ریشه توسط نماتودها و سایر ریز جانداران می باشد (امبلتون و همکاران، 1973).
راه حل های مقابله با کمبود آهن
از آنجایی که وجود مقادیر زیاد بیکربنات در آب و یا خاک یکی از دلایل رایج ایجاد کمبود آهن در گیاهان میباشد، روشهای مختلفی برای کاهش تاثیر بیکربنات بر رشد
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
گیاهان وجود دارد. در قلیائیت زیاد، میزان بیکربنات را میتوان با تزریق اسیدهایی مانند اسید سولفوریک، فسفریک، و یا نیتریک به آب کاهش داد (بیالکزیک، 1994). در قلیائیت ناشی از وجود بیشتر از 8 میلی اکی والان یون بیکربنات در لیتر ، میزان بیشتری اسید برای خنثی کردن بیکربنات لازم است و ممکن است مصرف این میزان اسید منجر به تولید نمکهای مختلف و افزایش شوری گردد (تاگلیوینی و همکاران، 2000). البته این روش تنها در خزانه ها و گلخانه ها قابل انجام است. در شرایط قلیائیت زیاد میتوان از روش اسمز معکوس استفاده کرد که به علت هزینه زیاد تنها در آزمایشهای کشت بافت از آن استفاده می شود (والاس و والاس، 1986). یکی از روشهای متکی بر ویژگیهای گیاهان برای اجتناب از کمبود آهن می تواند اجتناب از کاشت گیاهان حساس به کمبود آهن در خاکهای دارای آهک زیاد باشد ولی به دلیل گستردگی این نوع خاکها در کشور ایران این امر عملی نمی باشد. منابع آلی آهن (مانند کلات آهن) و منابع معدنی (مانند سولفات آهن) برای اصلاح وجبران کمبود آهن به کار برده می شود (مارتنس ووسترمان، 1991). ترکیبات کلاتی آهن بهترین راهحل برای برطرف کردن سبز زردی آهن در همه خاکها و به ویژه خاکهای آهکی و قلیایی بوده و میتوانند کمبود شدید آهن را برطرف نمایند، زیرا قابلیت استفاده آهن در این خاکها کم است (ملکوتی و همکاران، 1388). قابل توجه است که افزودن آهن معدنی (مثل سولفات آهن) به خاکها مخصوصا در خاکهای آهکی و قلیایی تاثیری در فراهم آوردن آهن برای گیاه و ریز جانداران خاک ندارد. به دلیل اینکه آهن اضافه شده به خاک به سرعت هیدراته شده و به صورت هیدروکسید آهن رسوب می کند و بنابراین برای گیاه قابل استفاده نمی باشد (بنایی و همکاران، 2005 ). همچنین درخاکهای آهکی که حاوی کربنات کلسیم میباشد و مشکل تثبیت و عدم جذب عناصر غذایی کم مصرف از جمله آهن به وسیله گیاهان وجود دارد، مصرف خاکی آهن معدنی منجر به رسوب ترکیبات کربناتی در خاک میشود. بنابراین یکی از روشهای مناسب تغذیه گیاهان، روش تغذیه برگی (برگپاشی[1]) است و استفاده از این عنصر به صورت برگ پاشی می تواند برای رفع کمبود آن در خاک مفید باشد (ملکوتی وهمکاران، 1379). محلول پاشی یکی از روشهای سریع در پاسخ گیاهان به افزودن کود بوده و منجر به صرفهجویی در مصرف کود نیز میگردد (صفاری، 1384). محلول پاشی عناصر کم مصرف یک روش مفید، خصوصا در زمانی است که ریشه توانایی لازم برای جذب عناصر غذایی ضروری مورد نیاز گیاه را ندارد (کیناکی و گلمزولگو، 2007).
سورگم (.(Surghum biocolor L گیاهی یکساله، چهارکربنه ( ) و از خانواده غلات است که از نظر سطح زیر کشت و میزان تولید پس از گندم، برنج، ذرت و جو مرتبه پنجم را در جهان داراست (راشد محصل و همکاران، 1376). سورگم به دلیل دارا بودن خصوصیاتی از جمله نیاز کودی پایین، سرعت رشد بالا، کم بودن ضایعات و تلفات برگ، بالا بودن میزان فتوسنتز، تولید علوفه تر، خشک و سیلویی و قدرت پنجه زنی بالا، گیاه زراعی مهمی محسوب می شود ( خلیلی محله و همکاران، 2007 ). گیاهان علوفهای نقش عمدهای در تغذیه دام دارند و جزء مهمترین گیاهان زراعی دنیا محسوب می شوند. در کشور ما با توجه به کمبود مراتع غنی و فشار دام بر آنها، بررسی و مطالعه پیرامون کشت این محصولات اهمیت ویژهای دارد (میر لوحی و همکاران، 1379).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 06:19:00 ب.ظ ]
|